September 2021 . Studio News

Planning Hat Trick

September 2021 . Studio News

Planning Hat Trick

This month the team at ZMA have scored a planning hat trick within one week.

ZMA have been successful with three sensitive planning applications approved in three different local authorities for three very different types of project, all in the same week.

Approval One is for the redevelopment of Brockhall Farm – a 22,000sq ft farm conversion in Old Langho, Ribble Valley. The application was to create eight high-quality dwellings. The farm is located in open countryside and includes a number of red-brick agricultural buildings which are no longer suitable for modern farming methods. The farm is a non-designated heritage asset and was built in conjunction with Brockhall Hospital with many similar architectural features. The proposal converts the farm into eight unique family homes from three to six bedrooms, featuring double height spaces, private courtyards, barn-door style openings, vaulted ceilings and exposed original features. The site is now on the market with planning permission.

Approval Two is a complete transformation, redesign and extension, in St Albans, to create a luxurious family home. The existing property is dated and can be described as the ‘ugly duckling’ of the street. Our clients have purchased with a view to completely develop the tired property and transform it into the most beautiful family home in the vicinity. The proposal includes remodelling all elevations, the internal layout, creating wow-factor and rationalising the extensions. The result is a large three-storey detached home with a double height entrance, five double bedrooms with three en-suites, a large open plan kitchen dining living space, second living room, playroom, large master suite and a garden gym with home office.

Approval Three is a self-build eco-home on a greenbelt woodland site on the outskirts of Burnley, Lancashire. This scheme demolishes an existing bungalow and garage with a number of associated outbuildings and re-designs the site to create one high-quality, sustainable four-bedroom ‘forever home’ with detached garage. The property has been designed to appear single-storey with a lower subterranean leisure level including a pool and gym. The house also includes a large open plan kitchen dining living space, large master suite, dog room with dog shower, home office and separate living room. The house is clad in timber and stone with a large external partly covered terrace which wraps around the rear of the property. The layout has been designed to receive natural sunlight at key times of the day, maximising natural light on a site which is surrounded by trees as well and maximising views of the surrounding woodland and garden.

Our clients are quite literally over the moon and are very excited about the next stages when their proposals will be transformed into reality.

If you have a sensitive site with big aspirations, get in touch to discuss your project in further detail.